Guia per a fer un tast de vi

Tastar un vi és un acte senzill a l’abast de tothom. No fa falta ser un expert per aconseguir-ho. Només necessitem estar atents, obrir els nostres sentits i seguir alguns passos bàsics.

Passos a seguir per un correcte tast de vi:

Abans de començar a degustar correctament el vi haurem de tenir en compte alguns aspectes:

L’espai on realitzarem el tast. La sala haurà d’estar ben ventilada, on no puguin quedar restes d’olors previs (com l’olor a tabac) i que estigui ben il·luminada (amb llum natural).
Les copes on anirem servint el vi a tastar hauran de ser de vidre transparent.

Una vegada tinguem això controlat, podrem començar amb el tast. Passarem llavors a realitzar les 3 fases de les quals consta un tast: la fase visual, la fase olfactiva i la fase degustativa.

Fase visual

El color del vi és un element fonamental que ens donarà pistes sobre el tipus de vi. Per norma general els vins més foscos solen ser més forts i amb olors més potents. Un altre aspecte visual a tenir en compte és la densitat. Això ho podrem apreciar a través de llàgrimes que cauran per la copa una vegada s’hagi mogut la copa. Quant més triguin les llàgrimes a caure, més dens serà el vi i per tant, tindrà més alcohol.

Observant el vi a través de la copa podrem apreciar també la seva nitidesa i transparència. Si està net i brillant, o si està tèrbol.

L’escuma que es forma al posar el vi a la copa també ens pot donar pistes sobre l’estat del vi. Si l’escuma no té cap coloració es tractarà d’un vi jove. Si pel contrari és una escuma tintada ens indicarà que es tracta d’un vi vell.

Consells: per poder apreciar tots aquests aspectes, una vega servit el vi a la nostra copa, la decantarem a contra llum o bé sobre un fons de color blanc, i observarem bé aquestes característiques.

 

Fase olfactiva

A la fase olfactiva es realitza en dos temps:

Primer olorarem el vi posant el nas a la copa, sense moure prèviament la copa, per poder apreciar els denominats aromes primaris. En aquests predominen les sèries fruitals, florals i a vegades especiades.
Després agitarem la copa, de forma circular perquè es desprenguin els aromes secundaris. Aquests aromes són els que han sorgit de la fermentació. Els vins joves solen tenir més aromes secundaris que la resta de vins.

Fase degustativa

Es tracta de la tercera i última fase, en la que passarem a tastar el vi en boca.
Aquesta fase també es desenvolupa en dos temps:

Aquesta primera part es denomina fase de l’atac. Primer realitzarem un petit glop però sense arribar a tragar el vi. Passarem el vi d’un costat a l’altre de la boca i intentarem descobrir els sabors bàsics: dolç, àcid, salat i amarg. Després intentarem determinar la textura: si és sedós, o envellutat, etc.
Durant la segona part tragarem el vi i analitzarem l’aspecte denominat retronasal.
I per últim analitzarem tots els sabors i aromes que continuen en boca una vegada ingerit el vi. Si la persistència en boca dura més de 6 segons direm que és un vi amb persistència alta.

Aquí us deixem una música, per realitzar el tast dels vins.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *